W dniu 17-go października 2018 r. w
naszej szkole odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne organizowane przez
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Celem warsztatów było promowanie produktów
ekologicznych, certyfikowanych.
Szef kuchni pan Adam Wałęga, (który współpracuje z Ministerstwem
Rolnictwa i Rozwoju Wsi i promuje markę Polska Smakuje – ostatnio w Singapurze) wspólnie
z naszymi uczniami przygotowywał potrawy
z surowców sezonowych: sok z marchwi i jabłek, smoothie
owocowo-warzywne i kaszotto z warzywami.
Uczestnicy warsztatów mogli spróbować przygotowanych potraw z naszych polskich,
rodzimych surowców. Wszystkim potrawy te bardzo smakowały, uczniowie mogli
dowiedzieć się wielu cennych informacji o zdrowym żywieniu, sposobach
doprawiania i zagęszczania potraw naturalnymi dodatkami, łączenia różnych smaków
itp.